9 Mayıs 2024 Perşembe

Ne Düşünmeliyiz ? "İbrahim Oktugan : Öldürülen Öğretmen"


  Bu yazı, öyle planlanan bir yazı değil. Keza bu olay hakkında daha doğrusu bu canilik hakkında aklı selim düşünerek bir şeyler söylemek yazmak namümkün.

Haberlere yansıyan bilgileye göre ; İstanbul Eyüpsultan’da yaşanan acı olayda Türk vatandaşlığı olan aslen Iraklı 16 yaşındaki lise öğrencisi Yusuf K. okul müdürünü vurdu. 5 ay önce atıldığı okulun müdürüne kurşun yağdıran liseli gözaltına alındı. Ağır yaralanan okul müdürü İbrahim Oktugan hastanede hayatını kaybetti.

 Aylardır yıllardır, kimine göre kontrolsüz göç kimine göre istila nitelendirilen mülteci sorununun getireceği sıkıntıları söylediler. Bu itirazı muhalif tarafla hatta din karşıtlığı ile yorumlayanlar oldu. Oysaki bazı doğrular çok doğrudur, değişmez. Biraz düşünmek, tarafsızca düşünmek lazım. Herhangi bir şeyin partizanlığını yapmadan. Oy verdiğiniz partiden bağımsız şekilde. 

Mülteci sorunu, birçok sıkıntı yaratır, yaratıyor da. Başta demografik yapınım bozulması, sosyal yaşantının değişmesi var. Ekonomik kaygılar da ardından gelir. Say say bitmez. Ve ne yazıkki öyle bir hal aldı ki nasıl bu iş çözülecek? Bilemiyorum. Ama her gün gazetelerin üçüncü sayfasında bunları görmek istemiyoruz. Bir şeyler değişmeli. 

Allah rahmet eylesin Hocamıza. Geride kalanlara ise sabır ihsan eylesin.



8 yorum:

  1. Her şeyin birbirine karıştığı tuhaf bir iklimdeyiz artık. Can acıtıcı bir olay yaşanmış ama mülteci sorunu ana mesele olmuş. Evet, ciddi bir sorunumuz var ne yazık ki, nasıl önlem alınır ya da nasıl sorunlar azaltılabilir bilen eden de yok. Ya asalım keselim diyorlar ya da salalım , öylece gider diye bakıyorlar ama öğretmenlerin ya da doktorların ya da sokaktaki vatandaşın başına gelen binbir türlü bela sadece göçmen sorunu yüzünden yaşanmıyor. Kimse elini taşın altına koymaya gönüllü de değil, hal bu olunca birbiri ile bağlantılı olmaya başlıyor sorunlar. İçinden bir düğümü seçip bundan oluyor demek kolaya kaçmak sadece.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şey mülteciler yüzünden olmuyor ama mülteciler sebebiyle meselelerin şiddeti artıyor. Kendi toplumumuz çok da iyi, kurallara uyan, toplumsal barışı sağlamış bir zihinde demiyorum. Ama ortak özelliği var gibi görünen ama esasen olmayan 10.000.000 kişiden fazla insanın yarattığı sorundan daha çok yaratacağı sorunlar beni ürkütüyor. Hatay'dan giriş yapan genç bir erkeğin İstanbul sahillerinde bulunması sanki bazı şeylerin çok yanlış olduğunu gösteriyor gibi.

      Sil
  2. Göç meselesi dünyanın meselesi.. Batı istila ediyor oranın halklarına dediği "Dur bir yere gitme seni birazcık katledeyim" Filistin'i görüyorsunuz.. Sonrada kendi ülkelerine de almamak için herşeyi yapıyor.. Göç edenlerin birinci durağı burası oldu.. Hangi iktidar gelirse gelsin önceliği bu sorun olsa da herkes işi yolsuzluğa döküyor.. Olan vatanından olan hem bize hem o göçebelere oluyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olan gerçekten bize oluyor. Ne desek boş. :/

      Sil
  3. Bazen akıl tutulması enen bir olay yaşıyor insan. Duyanların gözleri fal taşı gibi açılıyor. Neden, nasıl, ne zaman soruları zihninizde cevapsız kalıyor. Asıl acı olan, bir süre sonra olay unutuluyor, dosyalar kaldırılıyor. Olaya tanık olan çocuk ve gençlerin yaşadıkları travma, dehşet ve korkunun izleri silinemiyor.
    Olaylara çok yönlü bakmak gerekir. Beş ay sonra verilen bir karar, silahla okula geliyor, nasıl silah almış, kim vermiş, ani bir öfke sonrası değil, nedenlere inmek gerekir. Suç okullara kadar inmemeli, toplumsal bir olay incelenmeli, araştırılmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unutulduğu için devamlı tekrarlanıyor. Tarih tekerrür ediyor bizler için. Umarım bir an önce kalıcı politikalar ile sorun çözülür.

      Sil
  4. bizim ülke cinnet geçiriyor.

    YanıtlaSil